Nemyslete si, že my tady ve VierMě jen šijeme a točíme videa.. My jsme uživatelky. Dovolte, hned to vysvětlím. Jsme uživatelky života.
Zatím, co se Viera, hlava, srdce, ruce VierMy, chystá na cestu kolem světa.. Ano, ano, čtete správně. Cesta kolem světa. Páni. Na tu, stejně, jako na zmrzlinu, není nikdo dost velký, nebo malý..
Zatím, co se Viera chystá na cestu kolem světa, já si v neděli zkouším nové recepty na pečení. Možná si myslíte, že to není bůh ví co, že to pravé dobrodružství je právě ta cesta. Nenechte se mýlit. Já ve své kuchyni zvládám daleko náročnější hry nervů, než-li by vůbec dobrodruh zažil při setkání z očí do očí s ohromnou šelmou kočkovitou.. Alespoň soudě, podle mého vlastního teenagera, který vždy velmi nenápadně a tiše zmizí, kdykoli začnu prosívat mouku a krájet máslo..
Inu, podělím se s vámi o svá malá dobrodružství, s troubou v hlavní roli.
Madlenky… To zní..
Madlenky mi učarovaly, již dávno. Zaujal mne jejich tvar, velmi podobný našim „medvědím prackám“. Ovšem z nadýchaného těsta. To se rozumí, není pracka jako pracka, zvláště když je to madlenka.
Madlenky jsou tradiční francouzské čajové pečivo. Jsou nadýchané a lehounké. Na suroviny nejsou náročné, nepočítám-li množství vajec. Ovšem náročné jsou na přípravu. Nejlépe uděláte, když si uděláte čas a postupné pomalé šlehání jednotlivě přidávaných složek neuspěcháte..
Také by se hodila pěkná forma. Tu, bohužel, nemám, proto vznikly madlenková kolečka..
Překvapilo mne, jak jednoduchá příprava i s poctivým pomalým tempem byla a velikou radost mi madlenky udělaly, když pěkně samostatně poskočily z formy.
oblíbený recept ZDE
a druhý oblíbený recept ZDE
..povyskočené madlenky..
…a hotová kolečka pěkně do kulaté plechovky..
…vypadají radostně..
.. a nejen moje bříško potěšily..
Madlenky mají pro mne nádech lehce svátečního pečiva a pro únorovou neděli, jsem zvolila upomínkovou buchtu na léto, s jahodami..
Jahodový koláč.
originál receptu ZDE
Ovocný koláč je mojí stálicí, obměňuji různé mouky a nenápadně snižuji množství cukru.. Vyšel mi krásně, dokonce tak krásně, že jsem sotva stačila zachytit poslední kus..
Při přípravě jahodového koláče jsem použila mražené jahody. Jahody jsem nakrájela na čtvrtky..
Pak jsem se rozhodla, že koláč upeču s lesním ovocem. Mými změnami mouky recept nijak neutrpěl, proto jsem nezaváhala..
A jaké bylo mé překvapení po upečení? Ano, jistě již tušíte..
Ovoce se krásně zalilo do těsta a svojí šťávou při propadávání vykreslilo vesmírné obrazce.. Ano, Kamilo, budu příště poslouchat a dám na tvoji radu a ovoce nechám nejprve rozmrazit a okapat, aby koláč nevypadal, jak obrázek Velkého třesku, ale jako skutečný ovocný koláč..
..ukazuji vám to ještě jednou, abyste si při zpracovávání ovoce počínaly- li obezřetně a daly- li na radu vyhlášené kuchařky…
Jedno se koláči musí nechat, ať hezký či ošklivý, chutná výborně a já si ho ráda sním. Pokud to stihnu, teenager je nenápadný a hbitý, jako leopard..
Vzhůru k vařečkám!
Za VierMu
Míša, mlsná ústa VierMy
PS: Píseň pro vás ZDE . Oblečte si šaty namalujte ústa rtěnkou a servírujte koláč, ať dopadne jakkoli, vždyť vy jste ta pravá šelma…