Nemám valnou zálibu ve sledování známých kuchařů a důvěřuji jen osvědčeným receptům, které získám z důvěryhodného zdroje. Nejlépe u babičky, maminky, či u kamarádky. Téměř nikdy nevařím naslepo bez předchozího ochutnání.
Nyní mne zlákal recept od známé Nigelly Lawson. Přiznám se, že recept mám uschovaný několik měsíců a stále jsem vyzkoušení novinky odkládala.
Dnes je slavnostní den a dostatek času mne přiměl k experimentu, jelikož by bylo možné, při nezdaru, upéci osvědčený kus.
Čokoládovo pomerančově marmeládový dort
-
125 g másla
-
100 g kvalitní tmavé čokolády
-
300 g dobré pomerančové marmelády
-
150 g cukru
-
špetka soli
-
2 větší vejce
-
150 g mouky
Mouku, nakrájené máslo, nalámanou čokoládu a cukr vložíme do kastrolu se silným dnem a nad mírným ohněm necháme suroviny spojit při stálém míchání dřevěnou vařečkou. Pokud nevlastníte tlustostěnný kastrol, použijte trik s vodní lázní a dvěma kastroly. (Já Nigelle úplně nedůvěřovala a s velkou obavou silný kastrol vložila přímo nad plamen a musím uznat, že nelhala, funguje to výborně. )

Spojenou směs odstavíme z plotny a necháme pár minut vychladnout. Poté vmícháme marmeládu, sůl a vejce. Promícháme dohladka a vlijeme do vymazané pečící formy.

Pěčeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 45- 50 minut. (Jsem vždy opatrná, tak peču raději déle při nižší teplotě.)

(Výsledný korpus le trochu nížší, než je našinec zvyklý, nebyl zde použit žádný prášek do pečiva a ostatní suroviny zvítězily nad moukou.. ) Ještě trochu ozdobit, ale jen lehounce, aby čokoládovo-pomerančová chuť nebyla přemožena polevou..

Papírová šablonka a moučkový cukr odvedly dobrou práci..
Originál receptu je ZDE
Chutná výtečně, nádherně voní a neotřelou chuť podtrhne sklenice mléka.Vypadá to, že Nigellin dort nepeču naposledy..
Ma